Nieuws

Jachtluipaard in Safaripark Beekse Bergen bevallen van een vijfling!

donderdag 02 februari 2017

Geboortes
Op safari

Na een draagtijd van zo'n negentig dagen is jachtluipaard Kate bevallen van maar liefst vijf welpjes! De geboorte van een vijfling is bijzonder, het komt slechts in 15% van alle geboortes van jachtluipaarden in Europese dierentuinen voor. Moeder en haar jongen maken het tot nog toe goed, al zijn de kleintjes in de eerste periode erg kwetsbaar. Jachtluipaarden worden blind geboren en pas na enkele weken preventief geënt en ontwormd waardoor ze voorlopig samen met hun moeder achter de schermen verblijven.

Bedreigde diersoort

Safaripark Beekse Bergen is heel blij met deze belangrijke geboorte. Jachtluipaarden worden in de natuur ernstig bedreigd, voornamelijk door het verdwijnen van hun leefgebied en handel. Voor het behoud van de soort is er een Europees Fokprogramma voor jachtluipaarden in dierentuinen opgericht. Safaripark Beekse Bergen was de eerste dierentuin in Nederland waar de jachtluipaarden zich met succes voortplantten.

Jachtluipaarden

Jachtluipaarden, ook Cheeta's genoemd, zijn de snelste landzoogdieren op aarde. Tijdens de jacht sluipen ze naar hun prooi en voor het laatste stuk trekken ze een sprint waarbij ze een topsnelheid van meer dan 100 kilometer per uur kunnen behalen.

Geboortegolf

In december werden er opvallend veel dieren geboren in het safaripark. Tijdens de kerstvakantie werden de dierverzorgers in één week tijd vrijwel iedere dag verrast met een geboorte. Er vond gezinsuitbreiding plaats bij de zwarte paardantilopen, impala's, nijlantilopes en Kaapse buffels. In januari kwamen daar nog de geboortes van een bantengvrouwtje én maar liefst drie (!) superschattige girafjes bij!

Geboortes
Op safari
vijfling-jachtluipaarden-geboren-safaripark.jpgfullscreen