Nieuws

Kaapse buffel ter wereld gekomen in Beekse Bergen

donderdag 24 maart 2022

Geboortes
Persberichten

In Beekse Bergen is op 14 maart een mannelijke Kaapse buffel geboren. Het park in Hilvarenbeek is de enige dierentuin in Nederland waar deze dieren leven.

Na een draagtijd van ongeveer elf maanden wordt één jong geboren. Het jong van de Kaapse buffel wordt kalf genoemd. “Het gaat goed met het jonge buffeltje in Beekse Bergen en hij is af en toe al te zien voor de bezoekers”, laat dierenverzorger Natasja Borst weten.

Deze dieren komen voor in een groot deel van Afrika, waar ze leven op grasvlakten, savannes en in de dichte wouden. De Kaapse buffels worden daarom ook wel de Afrikaanse buffels genoemd. De dieren zijn te herkennen aan de grote hoorns op hun kop. Zowel de mannen als de vrouwen hebben deze hoorns om zichzelf te kunnen beschermen tegen roofdieren.

The Big Five

De Kaapse buffel is een van de vijf diersoorten die hoort bij The Big Five. The Big Five zijn de dieren die te voet het lastigst te bejagen zijn door de mens. Desondanks vormt de mens wel een bedreiging voor de Kaapse buffel. Zo verdwijnt het leefgebied van deze dieren door de opkomst van de landbouw en daarnaast vormen ook stropers een bedreiging. Naast de Kaapse buffel behoren ook de leeuw, de Afrikaanse olifant, de neushoorn en het luipaard tot The Big Five.

Bedreiging

De grootste dierlijke vijanden van de Kaapse buffel zijn leeuwen. Daarnaast zijn ook hyena’s, wilde honden en luipaarden belagers van deze dieren. Ze leven soms in groepen van meer dan duizend dieren. Als de buffels worden belaagd door roofdieren, vormen ze een kring met hun koppen en hoorns naar buiten om de kalveren te beschermen. 

 

Geboortes
Persberichten
kaapse-buffel-beekse-bergen.jpgfullscreen