Nieuws

In natuur bedreigde Kirk’s dikdik geboren in Beekse Bergen

donderdag 20 oktober 2022

Persberichten

In Beekse Bergen is een vrouwelijke Kirk’s dikdik geboren. Het gaat om een vrouwtje en ze heeft van de dierverzorgers de naam Bibi gekregen. Deze in Oost- en Zuidwest Afrika levende antilope is de kleinste in zijn soort. 

De Kirk’s dikdik leeft in de drogere gebieden met dicht struikgewas van Oost- en Zuidwest Afrika. Bij gevaar van roofdieren schuilen deze dieren in het struikgewas. Ook een jong houdt zich de eerste twee tot drie weken schuil in de struiken. Wanneer de dieren schrikken, rennen ze weg met een reeks zigzagsprongen waarbij ze een hoog geluid laten horen dat klinkt als “zik-zik” of “dik-dik”. Vandaar dan ook de naam van deze dieren. 

Bedreiging
De grootste bedreiging voor de Kirk’s dikdik is de mens. Er wordt op deze dieren gejaagd vanwege hun huid en botten. Zo worden er van de botten sieraden gemaakt en wordt de huid gebruikt om suède handschoenen te maken.

Voor de Kirk's dikdik is er dan ook een Europees managementprogramma. Hiermee zorgen dierentuinen voor een gezonde reserve-populatie. De geboorte van Bibi in Beekse Bergen valt ook onder dit programma. Christian Meurrens, dierenverzorger bij Beekse Bergen, is dan ook erg blij met deze geboorte: "We zijn blij om op deze manier bij te kunnen dragen aan het behoud van deze soort."

Grantzebra geboren
Ook mocht Beekse Bergen een Grantzebra verwelkomen. Hij heeft de naam Jop gekregen en is te herkennen aan zijn strepen op zijn buik. De Grantzebra is de enige soort die deze strepen heeft. In het wild neemt het aantal Grantzebra’s af door stroperij en burgeroorlogen.

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de Beekse Bergen nieuwsbrief.

Persberichten
kirks_dikdik_beekse_bergen.jpg