Nieuws

Vrouwelijke Kirks dikdik ter wereld gekomen in Safaripark Beekse Bergen

donderdag 04 november 2021

Geboortes
Persberichten
Op safari

In Safaripark Beekse Bergen heeft een Kirks dikdik het levenslicht gezien. Het gaat om een vrouwtje, dat de dierverzorgers de naam Jill hebben gegeven. Het is slechts de tweede Kirks dikdik die dit jaar geboren werd in een Nederlandse dierentuin. 

De Kirks dikdik is een kleine antilopesoort, die te herkennen is aan zijn geelachtig grijze tot roodachtig bruine vacht op de rug. De buik van deze dieren is vaak grijsachtig tot wit van kleur. Een mannelijke Kirks dikdik heeft korte, puntige hoorntjes. De komende tijd zal Jill nog op stal verblijven, totdat zij groot is om samen met haar moeder het buitenverblijf te ontdekken.

Hoog geluid
De Kirks dikdik dankt zijn naam aan het geluid dat hij maakt als hij schrikt. Wanneer deze diersoort schrikt, rent hij weg met een reeks zigzagsprongen, waarbij een hoog geluid te horen is dat klinkt als 'zik-zik' of 'dik-dik'.

Deze diersoort komt voor in de drogere streken van Oost- en Zuidwest-Afrika. Hij leeft vooral in gebieden met voldoende droog en dicht struikgewas. Daar schuilt de Kirks dikdik bij gevaar en voor de hitte. 

Geboortes
Persberichten
Op safari