Nieuws

Uniek: kuifmangabey ter wereld gekomen in Safaripark Beekse Bergen 

dinsdag 20 april 2021

Geboortes
Persberichten
Op safari

Hilvarenbeek, 20 april 2021 – Een unieke geboorte in Safaripark Beekse Bergen. Begin deze maand is daar een kuifmangabey ter wereld gekomen. Het is wereldwijd het enige jong van deze apensoort dat te bewonderen is in een dierentuin. 

Het geslacht van de kuifmangabey is nog niet bekend. “Het gaat heel goed met het jong. We hebben hem of haar al zien drinken bij moeder Mona. Zij beschermt haar kleine goed, waardoor we het jong nog niet van dichtbij hebben kunnen zien. We weten dus nog niet of het om een mannetje of vrouwtje gaat", vertelt hoofd dierenverzorging Kris Jansen. 

Populatie neemt af 
De kuifmangabey komt voor in Congo, waar deze diersoort leeft in de subtropische en tropische regenwouden. De populatie van deze als ‘kwetsbaar’ bestempelde apensoort neemt in rap tempo af. “Dat heeft te maken met de verwoesting van hun leefgebied door boskap, mijnbouw en het aanleggen van wegen en spoorwegen", legt Jansen uit. 

Ook wordt er op deze apen gejaagd vanwege hun vlees. “Daarnaast heeft de kuifmangabey te maken met oorlog in hun leefgebied", zegt Jansen. Omdat de populatie van de kuifmangabey afneemt, is er een fokprogramma voor deze diersoort. “We zijn dan ook ontzettend blij dat we met deze geboorte een grote bijdrage kunnen leveren aan dit programma", aldus Jansen. 

Communiceren via de kuif 
De kuifmangabey is, zoals de naam al verklapt, te herkennen aan de kuif bovenop zijn kop. Deze gebruikt hij om te communiceren. Normaal gesproken staat de kuif recht omhoog, maar als deze dieren zich bedreigd voelen, beweegt de kuif een beetje op en neer. Door zijn kuif naar achteren te richten, laat deze apensoort zien dat hij boos is. Ook met geluiden communiceren kuifmangabey's met elkaar. Zo laten mannetjes met een enorm harde roep aan elkaar weten dat ze er zijn. Deze roep is op kilometers afstand te horen.  

Deze diersoort leeft hoog in de boom en komt heel af en toe naar beneden om te drinken of om voedsel te zoeken. De kuifmangabey eet onder meer vruchten, bladeren en bloemen. Doordat deze apen in bomen leven, kunnen ze ook enorm goed klimmen. Daarnaast kunnen ze tot wel vijf meter ver springen. Hierbij is hun lange staart heel handig: deze zorgt voor evenwicht tijdens het lopen en springen door de bomen.

 

 

 

Geboortes
Persberichten
Op safari
geboren-kuifmangabey-2.jpgfullscreen