Nieuws

Vanuit het oogpunt van ontwerper Rick Merkx

donderdag 13 oktober 2022

Persberichten

Na de aanleg van het nieuwe gebied voor de puntlipneushoorns in 2021 wordt dit najaar ook de vlakte van de breedlipneushoorns vernieuwd. Sinds 2006 is de neushoornvlakte onderbroken door een dijk met wandelpad. De twee huidige vlaktes worden samengevoegd tot één vlakte waardoor er een leefgebied ontstaat van vijf hectare. Rick Merkx, ontwerper van de nieuwe neushoornvlakte, vertelt je graag meer over het ontstaan van de eerste ideeën tot de weg naar realisatie. 

Het uitgangspunt

“Sinds 2020 is Beekse Bergen bezig met het doorvoeren van nieuwe uitgangspunten in alle projecten die worden uitgevoerd in het Safaripark. Daarin staat het optimaliseren van de safari-beleving hoog in het vaandel. Deze unieke beleving staat voor het creëren van grote leefgebieden met meerdere diersoorten en weidse zichtlijnen die vanuit meerdere safarivormen te beleven zijn. Vanzelfsprekend wordt het dierwelzijn bij deze projecten verder geoptimaliseerd. De neushoornvlakte zal weer worden teruggebracht in de vorm van vóór de komst van de gorilla’s en de chimpansees. Dat is voor sommigen een feest van herkenning en voor sommigen een totaal nieuwe beleving.”

Van idee naar werkelijkheid

“Het Safaripark heeft een open en natuurlijke uitstraling. Toch is er over alle facetten van het landschap ontzettend goed nagedacht. Dat varieert van een technisch ontwerp voor een keerwand tot een detail van een balustrade. Maar ook het opnieuw bepalen van de wandelroute en een beplantingsplan zijn onderdeel van het ontwerp.”

“In de basis wordt er niet ontworpen vanuit het oog van de gast, maar vanuit het oog van de dieren. Dierenwelzijn staat bij Beekse Bergen namelijk op nummer één. Dat vraagt om een andere manier van ontwerpen. Voordat er gestart wordt met het ontwerp vindt er intensief overleg plaats tussen dierenverzorgers en de bioloog. Daarnaast wordt in het ontwerp rekening gehouden met de werkzaamheden van de dierenverzorgers. Tot slot willen we dat de gast iets leert van het bezoek.  Educatie is één van de hoofdpijlers van Beekse Bergen. Dat willen we allemaal verweven in één ontwerp. Het ontwerp en de verbouwing zijn geslaagd wanneer alle dieren zich zichtbaar comfortabel voelen in het gebied, de gast echt een ‘wauw-effect’ ervaart en iets opsteek van het bezoek aan de neushoornvlakte en onze dierenverzorgers hun werk goed kunnen uitvoeren.”

Een nieuwe beleving

“Na de verbouwing van de neushoornvlakte waant de gast zich straks midden tussen de dieren. Zo krijg je de kans om alle dieren echt op ooghoogte te ontmoeten! Dat geeft een goede indruk van hoe imposant de neushoorns, watusirunderen maar ook de elandantilopen zijn.”

“Op de oude wandelsafari keek men vanaf een dijk de neushoornvlakte op. Door de hoge ligging van het wandelpad ervaarde je minder goed hoe indrukwekkend en bijzonder deze dieren zijn. Dat gaat in de toekomst écht anders zijn. Daarnaast wordt de wandelroute op verschillende plekken in het gebied langer en loopt deze straks rond de savanne. Zo wordt de kans dat de gast de dieren goed ziet veel groter. Bovendien wordt ook het zicht op de springbokken en bavianen vele malen beter.”

safaripark_beekse_bergen_neushoorn_ravy.jpg

Een tipje van de sluier

“De verbouwing van de neushoornvlakte is de eerste fase van een groter plan. De gast zal in het Afrikadorp in de toekomst het savannegevoel nog meer gaan ervaren. Tijdens de verbouwing van de neushoornvlakte wordt onder meer de basis aangelegd voor een terrasuitbreiding. Dit gaat in de toekomst een uniek, bijna panoramisch effect geven. Je kijkt straks vanaf het terras een ogenschijnlijk oneindige savanne op. Op de achtergrond zal je zelfs de boot voorbij kunnen zien varen. Zo geniet de gast in de toekomst van een panoramisch uitzicht van wel 500 meter!”

beekse_bergen_safaripark_bootsafari_savanne_water_voorjaar.jpg

Ontdek de vernieuwde neushoornvlakte vanaf 22 oktober in Safaripark Beekse Bergen. Wil je in de tussentijd niets missen van de verbouwing?  Houd dan de website en de social media kanalen goed in de gaten!

Persberichten
safaripark_beekse_bergen_ontwerper_neushoornvlakte_uitzicht.png