Nieuws

Beekse Bergen draagt bij aan onderzoek door apenpoep

woensdag 23 november 2022

Persberichten

Een belangrijke taak van dierentuinen is bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Deze onderzoeken zijn niet altijd gericht op dieren, maar soms ook op mensen.

Het Erasmus MC doet momenteel onderzoek naar het bestrijden van kanker met virussen. Een virus kan mensen namelijk doodziek maken, maar het kan ook bijdragen aan genezing. Voor deze studie hebben ze gebruik gemaakt van poep van mensapen uit vier verschillende dierentuinen, waaronder ook Beekse Bergen. 

Uit de poep van gorilla’s, chimpansees, orang-oetans en bonobo’s isoleerde het onderzoeksteam 42 verkoudheidsvirussen. Uiteindelijk bleken zes van de apenvirussen in het lab inderdaad effectief tegen kankercellen. Deze virussen worden bij mensen toegediend en gaan opzoek naar de tumorcellen. Het virus deelt zich vervolgens in de tumorcellen en maken deze kapot. De immuuncellen worden hierdoor wakker en kunnen de kapotte tumorcellen aanvallen, waardoor kanker kan worden bestreden. Het lijkt erop dat door de virussen zelfs de meest ongrijpbare kankercellen bereikt kunnen worden, maar de aanpak werkte tot nu toe bij slechts een aantal patiënten. Er wordt daarom meer onderzoek gedaan om de oorzaak hiervan te achterhalen.

Kris Jansen, hoofd dierenverzorger, vertelt over het onderzoek: "Bijdragen aan onderzoek is voor dierentuinen een belangrijke taak. Het is toch fantastisch dat we met iets relatief eenvoudigs als het verzamelen van apenpoep een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van kanker?”

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de Beekse Bergen nieuwsbrief.

Persberichten
gorilla_beeksebergen.jpg