Nieuws

In Safaripark Beekse Bergen is deze week een Nubische giraffe, een van de meest bedreigde giraffensoorten, geboren.

woensdag 27 januari 2021

Geboortes
Persberichten
Op safari

Hilvarenbeek, 27 januari 2021 – In Safaripark Beekse Bergen is deze week een Nubische giraffe, een van de meest bedreigde giraffensoorten, geboren. Het vrouwtje is slechts het derde jong van deze soort dat in de afgelopen twaalf maanden ter wereld is gekomen in Nederland. 

Het kalfje, dat de naam Christine heeft gekregen, maakt onderdeel uit van de grootste populatie Nubische giraffen in Europa. Het gaat goed met het vrouwtje. “Binnen een kwartier na de geboorte stond ze al stevig op haar pootjes en ze drinkt veel bij moeder Gerda. Dat is het belangrijkste bij een pasgeboren giraffe", vertelt dierverzorger Rolf Veenhuizen. 

Bedreigde diersoort 
De Nubische giraffe is een van de meest bedreigde ondersoorten van de giraffe. "Het gaat absoluut niet goed met ze in het wild. Het leefgebied van deze giraffensoort, vooral savannes in Afrika, wordt steeds kleiner door ontbossing. Daarnaast wordt er op de Nubische giraffe gejaagd. Deels vanwege hun vlees, maar ook de haren uit de staart zijn van grote waarde voor de stropers. Van die haren worden bijvoorbeeld armbanden gemaakt", weet Veenhuizen. 

Veenhuizen: “Educatie rondom het behoud en bescherming van de Nubische giraffe en zijn natuurlijke leefomgeving is daarom heel erg belangrijk. Met onze giraffen proberen we onze bezoekers daar iets over bij te brengen.” 

Bijdrage aan fokprogramma
Met de geboorte van Christine draagt Safaripark Beekse Bergen bij aan het fokprogramma van de Nubische giraffe. Het doel van dit programma is het zorgen voor gezonde populaties in dierenparken van in het wild kwetsbare of bedreigde diersoorten.  

Safaripark Beekse Bergen draagt niet alleen met geboortes bij aan het fokprogramma van deze giraffensoort. Ook mannetjes die niet direct gekoppeld kunnen worden aan een vrouwtje kunnen in het Hilvarenbeekse park terecht.  

Geen vlekken op de poten
De Nubische giraffe is te herkennen aan de poten. Het onderste gedeelte hiervan heeft geen vlekken en is wit van kleur. Daarnaast heeft deze soort minder gekartelde vlekken dan andere giraffensoorten. De Nubische giraffe is wat bleker van kleur en groter dan normaal. Mannetjes zijn meestal donkerder van kleur dan vrouwtjes en wat groter.

Christine zal voorlopig nog even op stal blijven. “Vanwege de weersomstandigheden kiezen we ervoor om haar, samen met haar moeder, nog even binnen te houden. Zodra het weer beter is, mag Christine de savannes gaan ontdekken", aldus Veenhuizen. In totaal leven er, verspreid over verschillende groepen in het park, 31 giraffen in Beekse Bergen. 

Geboortes
Persberichten
Op safari