Nieuws

Taart voor oudste ringstaartmaki van Safaripark op Wereld Lemuren Dag

vrijdag 30 oktober 2020

Persberichten
Op safari

Hilvarenbeek, 30 oktober 2020 – Alex, de oudste ringstaartmaki van Safaripark Beekse Bergen en mogelijk zelfs van Nederland, is vanmorgen samen met zijn groepsgenoten getrakteerd op een groente- en fruittaart. De dieren werden in het zonnetje gezet in het kader van Wereld Lemuren Dag.

Lemuren zijn halfapen die alleen maar voorkomen op Madagaskar. Naast maki's behoren ook vari's, vingerapen, indri's en sifaka's tot deze groep. Ze danken hun naam aan hun roep: deze deed de Europese ontdekkers denken aan het geluid van de lemures uit de Romeinse mythologie: kwade geesten van overledenen die rondspookten.

In totaal zijn er meer dan 100 soorten lemuren. Veel van deze soorten worden ernstig bedreigd. “Het gaat niet goed met de lemuren in het wild en de natuur op Madagaskar”, vertellen dierverzorgers Judith van de Loo en Claudia Nijenhuis. “Er worden veel bomen gekapt voor landbouw, waardoor de lemuren hun leefgebied verliezen. Daarnaast worden ze gevangen voor hun vlees of om als huisdier gehouden te worden."

Stichting Wildlife 
Stichting Wildlife zet zich al vele jaren in voor diverse natuurbeschermingsprojecten, waaronder het Lemur Rescue Center. Dit opvangcentrum in Madagaskar vangt in beslag genomen lemuren op om ze vervolgens op te lappen en weer uit te zetten in het naastgelegen bos dat door de organisatie wordt beheerd. Kris Hekhuis van Stichting Wildlife: “Daarnaast is ook educatie belangrijk. Het Lemur Rescue Center geeft veel voorlichting op scholen over de lemuren en het behouden van hun leefgebied.” 

In Safaripark Beekse Bergen leven zes rode vari’s, twee gordelvari’s en 29 ringstaartmaki's. Met zijn 34 jaar is Alex de één van de oudste maki’s van Nederland en mogelijk zelfs de oudste. Gemiddeld worden ringstaartmaki’s maar zo’n 20 tot 25 jaar oud.

Kleurwedstrijd
Speciaal voor Wereld Lemuren Dag hebben we een mooie kleurplaat ontworpen. Kleur jij een mooie tekening in voor onze ringstaartmaki Alex? Doe mee aan deze actie en maak kans op een leuke Beekse Bergen knuffel van een ringstaartmaki. Hoe doe je mee? Download de kleurplaat via deze link en stuur deze uiterlijk 8 november 2020 in via een reactie op het Wereld Lemuren Dag Facebookbericht. De winnaars van de vijf ringstaartmaki knuffels zullen worden gekozen door Alex zelf. Dat kun je terugzien in de Ranger Request aflevering die 11 november online zal komen. Pak je kans!

Persberichten
Op safari