Nieuws

Traktatie voor ringstaartmaki's Beekse Bergen op Wereld Lemuren Dag 

vrijdag 29 oktober 2021

Op safari

De ringstaartmaki's en rode vari's in Safaripark Beekse Bergen zijn vanmorgen, op Wereld Lemuren Dag, getrakteerd op een plateau vol groente en fruit.

In totaal zijn er meer dan 100 soorten lemuren, die alleen maar voorkomen op Madagaskar. Naast ringstaartmaki's en vari's behoren ook vingerapen, indri's en sifaka's tot deze groep. Veel lemuren worden ernstig bedreigd.

“Het gaat absoluut niet goed met de lemuren in het wild en ook met de natuur op Madagaskar gaat het er slecht aan toe. Er worden veel bomen gekapt voor onder meer landbouw en daardoor verliezen de lemuren hun leefgebied", vertellen dierverzorgers Claudia Nijenhuis en Judith van der Loo. “Daarnaast worden ze gevangen voor hun vlees of om als huisdier gehouden te worden.”

Lemur Rescue Center 

Om aandacht te vragen voor de situatie van de lemuren in het wild, is Wereld Lemuren Dag in het leven geroepen. Safaripark Beekse Bergen helpt de ringstaartmaki's en rode vari's middels het managementprogramma, ook wel fokprogramma genoemd. Daarnaast draagt het wildlifepark bij door Stichting Wildlife te ondersteunen.

Stichting Wildlife zet zich in voor verschillende natuurbeschermingsprojecten, waaronder het Lemur Rescue Center. Dit opvangcentrum op Madagaskar vangt in beslag genomen lemuren op, verzorgt deze dieren en zet ze vervolgens weer uit in een naastgelegen bos, dat door de organisatie wordt beheerd. “Ook educatie is belangrijk. Het Lemur Rescue Center geeft enorm veel voorlichting op bijvoorbeeld scholen over de lemuren en over het behoud van het leefgebied van deze dieren", aldus Kris Hekhuis van Stichting Wildlife. 

In het kader van Wereld Lemuren Dag vinden er op 29, 30 en 31 oktober verschillende activiteiten plaats in Safaripark Beekse Bergen. 

Op safari