Nieuws

Voor de tweede keer in korte tijd chimpansee geboren in Beekse Bergen

woensdag 23 juni 2021

Geboortes
Persberichten
Op safari

Hilvarenbeek, 23 juni 2021 – Beschuit met muisjes in Safaripark Beekse Bergen. Daar is vorige week wederom een West-Afrikaanse chimpansee ter wereld gekomen. Het is de tweede keer in korte tijd dat er een chimpansee is geboren in het park in Hilvarenbeek.

Ditmaal gaat het om een jongetje. Safaripark Beekse Bergen is momenteel de enige dierentuin in Europa met twee geboortes bij de West-Afrikaanse chimpansees in de afgelopen twaalf maanden. "Deze twee kleintjes zijn heel erg bijzonder", zegt hoofd dierverzorging Kris Jansen.

Hij vervolgt: "Het gaat heel erg goed met het mannetje. We hebben het jong al gulzig zien drinken bij moeder Martje. Zij doet het uitstekend. Martje en haar kleintje zijn zichtbaar voor het publiek." 

Ernstig bedreigd 
De geboortes zijn goed nieuws voor het fokprogramma, dat als doel het zorgen voor een gezonde populatie van bedreigde of kwetsbare diersoorten in dierentuinen heeft. “Deze twee kleintjes zijn heel erg bijzonder. De West-Afrikaanse chimpansee wordt namelijk ernstig bedreigd. In 25 jaar is de populatie van deze chimpanseesoort met meer dan 80 procent afgenomen", weet Jansen. 

Het leefgebied van de West-Afrikaanse chimpansee, de regenwouden van Centraal- en West-Afrika, wordt steeds kleiner door onder andere boskap en mijnbouw. Daarnaast wordt er ook op deze apensoort gejaagd. "Deze geboortes en het fokprogramma zijn dus ontzettend belangrijk", aldus Jansen.

Drie mogelijke vaders 
Het jong heeft drie mogelijke vaders. “Vrouwtjes paren met verschillende mannetjes en in deze groep zitten drie vruchtbare mannen. We weten momenteel dus nog niet wie de vader van dit kleintje is. Een DNA-test moet dit vaststellen", geeft Jansen aan. 

Jonge chimpansees eten zeven jaar lang samen met hun moeder. Ook slapen zij al die jaren in hetzelfde nest. Jonge chimpansees hebben een wit plukje haar net boven hun billen. Dit is een teken voor de volwassen dieren: zolang de jongen het witte plukje hebben, mogen zij bijna alles. Na een jaar of vijf verdwijnt het plukje en vanaf dat moment moeten de jongen zich aan de groepsregels houden. 

Soortbehoud 
Safaripark Beekse Bergen zet zich niet alleen via het fokprogramma in voor het soortbehoud van de West-Afrikaanse chimpansee. Met behulp van Stichting Wildlife steunt het park het Jane Goodall Instituut. Zij beschermen chimpansees en andere mensapen onder meer door het opvangen van de dieren, het inzetten van anti-stroperseenheden en het trainen van rangers. 

Ook besteedt het Jane Goodall Instituut aandacht aan het geven van voorlichting en onderwijs aan lokale gemeenschappen over het beschermen van bedreigde wilde dieren en werkt het instituut aan gemeenschapsprojecten voor duurzame landbouw.

 

Geboortes
Persberichten
Op safari
geboren-chimpansee-3.jpg