Steppevos

Vossendorp

Steppevossen zijn socialer dan de meeste andere vossen. Sommigen leven zelfs samen in één hol. In de winter gaan groepjes steppevossen soms ook samen op jacht. Deze groepjes leven dan ook in holen die dicht bij elkaar liggen. Een soort vossendorp dus. Steppevossen zijn niet goed in graven. Ze nemen meestal holen over van andere dieren, zoals marmotten.

Weinig water nodig

Steppevossen eten insecten, hamsters, grondeekhoorns en soms grotere dieren zoals hazen. Als er niet genoeg eten te vinden is, eten ze ook wel kadavers (dode dieren). Steppevossen zijn goed aangepast aan het leven in droge gebieden. Ze kunnen heel lang zonder eten en drinken. Het grootste deel van hun vocht halen ze uit hun eten.

Grote nesten

De paartijd voor steppevossen is tussen januari en maart. Mannetjes vechten dan met elkaar om de vrouwtjes. Een vrouwtje kiest uiteindelijk een mannetje waarmee ze dat seizoen samen blijft. Normaal worden er twee tot zes jongen geboren, maar er zijn ook nesten van wel elf jongen gezien. De mannetjes helpen bij het opvoeden van de jongen, maar zij slapen in een ander hol dan moeder en de jongen.

Leuk om te weten

Steppevossen kunnen niet jagen in dikke sneeuwlagen, dus schuilen ze tijdens barre weersomstandigheden in hun holen of trekken ze naar het zuiden (tot wel 600 kilometer) naar gebieden waar minder sneeuw ligt. Ze zijn erg aangepast aan hun omgeving en kunnen daardoor lang zonder eten.

Ontdek alle dieren