De sociaalste vos

Alle informatie over de steppevos

Wetenschappelijke naam: Vulpes corsac 

Steppevos

De steppevos is een roofdier uit de familie van de hondachtigen (Canidae). Deze familie bestaat uit dertien geslachten met daarin meer dan 34 soorten. Het geslacht van de steppevos wordt ‘echte vossen’ (Vulpes) genoemd.

Welke soorten vossen zijn er?

  • Bengaalse vos (Vulpes bengalensis)
  •  Afghaanse vos (Vulpes cana)
  •  Kaapse vos (Vulpes chama)
  •  Steppevos (Vulpes corsac)
  •  Midden-Aziatische vos (Vulpes ferrilata)
  •  Grootoorkitvos (Vulpes macrotis)
  •  Oostelijke zandvos (Vulpes pallida)
  •  Zandvos (Vulpes rueppelli)
  •  Kitvos (Vulpes velox)
  •  Gewone vos of (Vulpes vulpes)
  •  Poolvos (Vulpes lagopus)
  •  Fennek of woestijnvos (Vulpes zerda)

Hoe ziet de steppevos eruit?

De steppevos is iets kleiner dan de vos die wij in Nederland kennen. Ondanks dat heeft de steppevos grotere oren en staart! Zijn staart kan een lengte behalen tussen de 25 en dertig centimeter. De vachtkleur van de steppevos verschilt per seizoen. In de wintermaanden is de steppevos grijszilver van kleur. In de zomer verkleurt zijn vacht naar roodbruin met grijze haren erdoor. De grijszilveren vacht is dik en zacht. Zijn oren zijn groot en beginnen breed bij de kop. Ze zijn ongeveer vijftig tot zestig centimeter lang. Het gewicht van de steppevos ligt tussen de 2,5 en drie kilo. In de natuur zijn steppevossen echte nachtdieren, maar in dierentuinen zijn ze vaak overdag actief. Hun zintuigen zijn goed ontwikkeld en zo kunnen ze heel goed horen, ruiken en zien.

Bekijk ze in het echt

Waar leeft de steppevos?

De steppevos leeft in een groot gebied van Centraal-Azië. Hier komt hij voor op de steppen en in half-woestijnen. De steppenvos komt voor in landen als Mongolië, Afghanistan, Tibet en het noorden van China.

Vossendorp

Steppevossen zijn socialer dan de meeste andere vossen. Sommige leven zelfs samen in één hol. In de winter gaan groepjes steppevossen samen op jacht. Deze groepen leven in meerdere holen die dichtbij elkaar liggen. Het is eigenlijk een soort vossendorp! Ondanks dat de dieren in holen leven, zijn het geen goede gravers. De holen waarin steppevossen leven, zijn vaak overgenomen van andere dieren zoals marmotten. Soms maakt een steppevos een eigen hol, maar die zijn dan heel simpel en niet zo diep.  

 

Wat eet een steppevos?

De steppevos eet voornamelijk knaagdieren zoals hamsters, grondeekhoorns en hazen. Naast knaagdieren eten ze ook insecten, vogels en plantaardig materiaal. De steppevos heeft een slimme jaagtechniek. Ze bespringen hun prooi van boven zodat deze niet meer kan ontsnappen. Zo kan de steppevos wel zeventig centimeter hoog en één meter ver springen! De steppevos is goed aangepast aan het leven in droge gebieden. Zo halen ze veel vocht uit zijn voedsel en kunnen ze lange tijd zonder water en voedsel.

Leuk om te weten

Steppevossen kunnen niet jagen in dikke sneeuwlagen, dus schuilen ze tijdens barre weersomstandigheden in hun holen of trekken ze naar het zuiden (tot wel 600 kilometer) naar gebieden waar minder sneeuw ligt. Ze zijn erg aangepast aan hun omgeving en kunnen daardoor lang zonder eten.

Voortplanting steppevossen

De paartijd voor steppevossen is tussen januari en maart. Mannetjes vechten dan met elkaar om een vrouwtje. Het vrouwtje kiest uiteindelijk een mannetje waarmee ze dat seizoen samenblijft. De draagtijd van het vrouwtje is tussen de vijftig tot zestig dagen. De jongen worden geboren in een geboortehol die het vrouwtje voor de geboorte heeft gemaakt. Het gemiddelde aantal jongen per worp ligt tussen de twee tot zes jongen.

Vijanden van de steppevos

De natuurlijke vijanden van de steppevos zijn wolven, arenden, de buizerd en uilen. De steppevos woont niet alleen in holen vanwege de hitte, maar ook als bescherming tegen roofdieren. In de negentiende eeuw werden steppevossen gevangen en verkocht voor hun warme vacht. Hierdoor zijn de aantallen in sommige gebieden hard achteruitgegaan of is de steppevos in die gebieden zelfs helemaal verdwenen.

De steppevos in Safaripark Beekse Bergen

Ben je ook zo nieuwsgierig geworden naar de steppevos? De steppevos is in Safaripark Beekse Bergen te vinden langs de wandelsafari. Zij leven samen met de lippenberen. Kom je ook kijken?

Bestel hier je tickets

Ontdek alle dieren