Witte neushoorn

Bejaagd door stropers

Doordat er nog steeds mensen zijn die denken dat de hoorn van de neushoorn een geneeskrachtige werking heeft, worden neushoorns nog veel door stropers bejaagd. Begin vorige eeuw waren er in Afrika nog maar enkele tientallen witte neushoorns over. Dankzij een goede bescherming in het zuiden van Afrika is het aantal daar nu weer gestegen tot 11.000 neushoorns. In veel andere leefgebieden neemt hun aantal nog steeds af. Speciaal opgeleide mensen proberen daar het stropen tegen te gaan.

Eigen territorium 

Als hij ongeveer tien jaar oud is, probeert een neushoornstier een eigen leefgebied af te bakenen. Dat doet hij met mest en door het sproeien van urine. Aan de randen van zijn leefgebied maakt hij mestplaatsen. Nadat hij zijn uitwerpselen op zo'n hoop heeft gegooid, maakt hij krabbende bewegingen met zijn achterpoten. Zo worden z’n poten met zijn mest besmeurd. Al lopend zet hij een geurspoor uit dat door anderen is te herkennen.

Korte relatie

Als een stier aan de urine van een koe ruikt dat zij vruchtbaar is, zoekt hij toenadering. Als hij zó dichtbij mag komen dat hij lichamelijk contact kan maken, legt hij zijn kop op haar achterwerk. Daarna probeert hij haar te bestijgen. Het kan soms twintig uur duren voordat een koe een paring toestaat. Die duurt ongeveer dertig minuten. Na enkele dagen is de relatie voorbij en scheiden hun wegen.

Leuk om te weten

De witte neushoorn is helemaal niet wit van kleur. Waarschijnlijk komt hij aan deze naam door een verkeerde vertaling van het Afrikaanse woord 'wyd', waarvan de Engelsen dachten dat men wit (in het Engels white) bedoelde. In werkelijkheid betekende
het ‘wijd’, ‘breed’; en dat slaat op de brede bek van de witte neushoorn.

Ontdek alle dieren