Geboren zangers

Witwanggibbon

Witwanggibbon

De witwanggibbon (Nomascus leucogenys) hoort bij de familie van de gibbons (Hylobatidae) en die horen weer onder de superfamilie van de mensenapen. Tegenwoordig wordt de witwanggibbon onderscheiden in de noordelijke en de zuidelijke witwanggibbons. De grens loopt ergens tussen Vietnam en Laos. Deze twee soorten verschillen nauwelijks van elkaar, behalve kleine aanpassingen aan de leefgebieden. De witwanggibbon is ernstig bedreigd

Hoe ziet een witwanggibbon eruit?

Het mannetje is zwart met witte wangen. Het vrouwtje is lichtbruin met een zwart kruintje. Ze zijn tussen de 45 en 63 centimeter lang en wegen ongeveer 5,7 kilo. Alle witwanggibbons worden met een lichte, blonde vacht geboren. Na een jaar kleurt de vacht bij de mannetjes en vrouwtjes zwart. Als de vrouwtjes seksueel volwassen worden, bij de leeftijd van ongeveer 6 jaar) krijgen ze weer een blonde vacht. Ze hebben erg lange armen waarmee ze snel van tak naar tak kunnen slingeren. Wist je dat de polsen en schouders van de witwanggibbon ook heel flexibel zijn. Dit komt van pas bij het slingeren. De gewrichten in hun armen kunnen wel 360 graden draaien zonder een tak los te laten. Echte boomacrobaten!

Kom jij ze bekijken in Beekse Bergen?

TICKETS

Het gedrag van de witwanggibbon

In groepjes van 3 tot 5 trekken ze rond op zoek naar eten. Vaak bestaat dit groepje uit een vrouwtje, een mannetje en hun kinderen.  Gibbons zijn een van de enige apensoorten waarbij het mannetje en vrouwtje trouw aan elkaar zijn. Ze zijn zelden op de grond en slingeren snel door de bomen. Soms komen ze wel met één zwaai 10 meter ver. Deze speciale en snelle manier van voortbewegen noemen ze ook wel brachiëren. Soms zie je witwanggibbons door de bomen heen lopen. Dat doen ze rechtop, terwijl ze hun armen boven hun hoofd of opzij houden om hun evenwicht te bewaren. Dit ziet er erg grappig uit!

Wat eet de witwanggibbon?

Witwanggibbons zijn uitgesproken bosdieren. Ze eten met name fruit, bladeren en soms ook bloemen. Ze hebben een hekel aan water omdat ze niet kunnen zwemmen, daarom gaan ze ook niet aan een rivier zitten om te drinken. Ze drinken water door aan een tak naar beneden te hangen, hun handen in het water te doen en daaruit te drinken.

Wordt de witwanggibbon bedreigd?

De grootste vijand van de witwanggibbon is de mens. Er wordt veel op ze gejaagd. Ze worden gebruikt voor traditionele medicijnen en ook voor voedsel. Ze kunnen wel overleven in aangetaste bossen, maar toch is er door de landbouw en houtkap veel leefgebied verloren gegaan. In 2008 werd vastgesteld dat de witwanggibbon in de afgelopen 45 jaar met 80% achteruit is gegaan. Om deze reden is de witwanggibbon ernstig bedreigd en staat hij op de internationale rode lijst. Witwanggibbons doen mee aan een EEP fokprogramma.

Wie zijn de vijanden van de witwanggibbon?

Doordat de witwanggibbons in boomkruinen leven, zijn ze een prooi voor grote vogels zoals adelaars. Ook worden ze wel eens gegeten door panters.

Witwanggibbons in Beekse Bergen

In Beekse Bergen vind je natuurlijk ook witwanggibbons! Mizzi, een van de witwanggibbons, heeft in 2016 een leeftijd van 50 jaar gehaald, wat echt bizar oud is voor gibbons! Ranger Stijn en Ranger Rick maakten hiervoor een speciale taart voor haar.

Kijk je mee?

Voortplanting

Witwanggibbons kunnen het hele jaar door kinderen krijgen. Vrouwtjes krijgen ongeveer elke 2 tot 3 jaar een baby. Niet alleen de moeder, maar ook de vader heeft een rol in de opvoeding. Wanneer de jongen een jaar zijn, gaan ze beginnen met zingen. De zoogtijd duurt twee jaar, maar écht volwassen zijn ze rond de 4 à 5 jaar. De ‘kids’ spelen graag met elkaar. Vanaf de 5 à 6 jaar kunnen gibbons zelf kinderen krijgen. Als de jongen volwassen zijn en er nieuwe kinderen komen, worden de oudere kinderen uit het huis gezet.

Welk geluid maakt een witwanggibbon?

Witwanggibbons zijn erg territoriaal, ze laten de andere dieren duidelijk weten wat hun gebied is. Dit doen ze op een bijzondere manier: namelijk door te zingen! Om eerlijk te zijn, klinkt dit ook helemaal niet zo slecht. Hun gezang is tot wel 3 kilometer te horen. De gibbons zingen trouwens niet alleen om hun territorium af te bakenen, maar ook om te verleiden of om de band met elkaar te versterken. Al vroeg in de ochtend begint het gibbonmannetje met een liedje zingen. Niet veel later doet het vrouwtje mee. Samen gaan ze steeds hoger en sneller zingen om tot een toppunt te komen in een melodieus duet. Mannetjes die goed kunnen zingen, krijgen sneller een vrouwtje én het grootste leefgebied.

In Beekse Bergen kun je genieten van het prachtige gezang (geen concert kaartje nodig). Kom je luisteren?

TICKETS

Waar leeft de witwanggibbon?

In het wild leven de witwanggibbons in Zuid-China en Vietnam. De witwanggibbon komt voor in subtropisch, altijd groen bos. Ze zijn graag in gebieden met zachte winters zonder vorst op hoogte tussen 200 en 600 meter boven de zeespiegel.

 

Ontdek alle dieren