Geboren zangers

Witwanggibbon

Happy family

Gibbons zijn familiedieren. Vader en moeder leven samen met de kinderen. De ‘kids’ spelen graag met elkaar. De jongsten leren van hun oudere broers en zussen. Meestal komt er elke twee jaar een jong in het gezin bij. Die verlaat pas na zeven jaar het ouderlijk nest. Dan zijn zij seksueel volwassen.

Wakker met een wijsje

Al vroeg in de ochtend zet het gibbonmannetje een lied in. Niet veel later valt het vrouwtje hem bij. Samen gaan zij hoger en sneller zingen om tot een toppunt te komen in een melodieus duet. Met hun duetten maken vader en moeder aan andere gibbons duidelijk wat hun leefgebied is.

Sneller een partner

Jonge mannetjes proberen met zingen indruk te maken op de vrouwtjes. Een goede zanger heeft dan ook sneller een partner én een eigen woongebied. Doordat houthakkers het Aziatische oerwoud kappen is er, jammer genoeg, steeds minder gezang in de bossen te horen.

Leuk om te weten

De stem is goud waard. Mensen die een groot huis willen, moeten veel geld hebben. Gibbons niet. Gibbons die het beste kunnen zingen, bezitten het grootste stuk bos als leefruimte.

Ontdek alle dieren