Nieuws

Safaripark Beekse Bergen verwelkomt mannelijke Afrikaanse olifant Yambo

vrijdag 20 augustus 2021

Persberichten
Op safari

Afrikaanse olifant Yambo is de nieuwste bewoner van Safaripark Beekse Bergen. Het mannetje is afkomstig uit een Spaanse dierentuin en heeft in Hilvarenbeek zijn nieuwe thuis gevonden. 

In het kader van het Europese managementprogramma, ook wel fokprogramma genoemd, was de coördinator op zoek naar een nieuwe plek voor Yambo. “Wij wilden heel graag een tweede mannetje toevoegen aan onze kudde en de komst van Yambo naar ons park is dan ook de ideale uitkomst. Wij zijn heel blij met hem en de komende periode krijgt hij alle tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving", zegt hoofd dierverzorger Yvonne Vogels. 

Bedreigde diersoort 
De Afrikaanse olifant is een bedreigde diersoort. De populatie van deze olifantensoort, die voorkomt ten zuiden van de Sahara in Oost- en Zuid-Afrika, neemt rap af. Dit heeft onder meer te maken met de verkleining en verwoesting van zijn leefgebied en het boren naar gas. “Ook wordt er op olifanten gejaagd vanwege hun stoottanden, die gemaakt zijn van ivoor", legt Vogels uit. 

Om te zorgen voor een gezonde reservepopulatie olifanten in dierenparken is er een managementprogramma. “Met Yambo willen we hier graag een bijdrage aan gaan leveren, iets dat ook wordt geadviseerd door de coördinator van het programma. Uiteindelijk hopen we dat we over een tijdje een of meerdere kalfjes op onze vlakte hebben lopen", vertelt Vogels. 

Grootste olifant van Europa 
De Afrikaanse olifant is het grootste landdier ter wereld. Een mannetje weegt tussen de 4.000 en 6.300 kilogram en wordt tussen de 240 en 340 centimeter hoog. De grootste olifant van Europa is sinds 2004 te vinden in Safaripark Beekse Bergen. Zijn naam is Calimero en hij weegt maar liefst 7.000 kilogram.  

Deze olifantensoort is te herkennen aan zijn grote oren en enorme stoottanden. De Afrikaanse olifant maakt tijdens het voortbewegen nauwelijks geluid door de zachte kussentjes onder hun poten. Deze dieren hebben tijdens het lopen steeds drie poten op de grond. De Afrikaanse olifant voedt zich met onder meer gras, struiken en fruit. Dagelijks eten deze olifanten ruim 100 kilogram voedsel. Ook drinken ze ontzettend veel: tussen de 70 en 160 liter per dag. 

Elephants and Bees Project 
Safaripark Beekse Bergen zet zich niet alleen middels het managementprogramma in voor het soortbehoud van de Afrikaanse olifant. Met behulp van Stichting Widlife steunt het park het Elephants and Bees Project. Zij beschermen olifanten in het wild door conflicten met mensen te voorkomen. Hiervoor zet het Elephants and Bees Project bijenkorven in. 

Olifanten zijn bang van bijen en worden afgeschrikt door hun aanwezigheid. Hierdoor blijven de olifanten op afstand van onder meer gewassen, waardoor zij niet meer in aanraking komen met de mens. 

Wil je meer weten over de Afrikaanse olifant? Bekijk hier alle informatie.

Persberichten
Op safari