Nieuws

Twee hyenaatjes geboren in Beekse Bergen: nu vier pups in Safaripark

donderdag 05 augustus 2021

Geboortes
Persberichten
Op safari

In Safaripark Beekse Bergen zijn weer twee hyenaatjes geboren. In april mocht het park ook al twee jongen verwelkomen. De vier pups zijn de enige hyenajongen die momenteel in een Nederlandse dierentuin te bewonderen zijn. 

De twee jongsten werden zo'n vijf weken geleden in een hol onder de grond. Daar zijn ze de afgelopen weken verzorgd door moeder Jayla. Inmiddels zijn ze groot genoeg om af en toe naar buiten te mogen en het verblijf te verkennen.

"Het gaat super goed", vertelt dierverzorger Mariska Vermij-Van Dijk. "Ook tussen de twee nesten. De vier kleintjes liggen zelfs samen in een hol. Iedere moeder zorgt daar voor haar eigen jongen."

Leefgebied wordt kleiner 
Gevlekte hyena's leven in Sub-Sahara Afrika en zijn de grootste en luidruchtigste hyena-soort. Hun aantal neemt snel af doordat doordat het leefgebied steeds kleiner wordt. "Dat heeft te maken met de verwoesting van dit gebied door het bouwen van steden en het aanleggen van wegen", legt Vermij-Van Dijk uit. "Daarnaast wordt er op de gevlekte hyena gejaagd." 

Voor de gevlekte hyena's is er dan ook een managementprogramma, ook wel fokprogramma genoemd, in de Europese dierenparken. Het doel van dit programma is het zorgen voor gezonde populaties in dierenparken van in het wild bedreigde diersoorten.

Trots
"We zijn heel trots dat we hier als Safaripark onze bijdrage aan kunnen leveren", zegt Vermij-Van Dijk. "Naast de komst van deze vier jongen, zijn recent ook twee bij ons geboren hyena's naar een ander park verhuisd, zodat ook daar de bezoekers van deze prachtige diersoort kunnen genieten."

Gevlekte hyena’s kunnen het hele jaar door jongen krijgen. Na een dracht van vier maanden worden er één tot vier jongen geboren. De pups zijn dan ook nog helemaal zwart. Pas als ze wat ouder worden, krijgen ze de bruine vacht met vlekken. Wel hebben ze vanaf het allereerste begin al tandjes, kunnen ze meteen al snel lopen en zijn de ogen direct geopend.

Wil je meer weten over de hyena? Lees hier alle informatie.

 

Geboortes
Persberichten
Op safari