Nieuws

Hoera! Er is een chimpansee geboren!

donderdag 20 december 2018

Geboortes
Op safari

We hebben leuk nieuws! Er is een chimpansee geboren in Safaripark Beekse Bergen! Na een draagtijd van ruim zeven maanden is moeder Martje bevallen van een meisje. Het jong is geboren in een grote, sociale groep chimpansees van 13 dieren: 6 mannen en 7 vrouwen, variërend in leeftijd van 1 tot 34 jaar oud. Het jong is een West-Afrikaanse chimpansee en is geboren in de groep chimpansees die middenin het park te vinden is. Je kunt het jong nu al een bezoekje brengen in het binnenverblijf!

De vader van het jong heet Dennis en is de groepsleider. Op dit moment zoogt, verzorgt en beschermt Martje het jong. In het begin is het altijd spannend, omdat het jong goed bij haar moeder moet blijven drinken. 

Een pasgeboren chimpansee wordt zo'n drie tot zes maanden op de buik van de moeder gedragen. Naarmate het jong groeit, rijdt hij mee op de rug van de moeder. Na gemiddeld vier jaar is het jong gespeend en zelfstandig. Een jonge chimpansee reist meestal met zijn moeder mee tot hij in de pubertijd is.
  
Bedreigde diersoort
Beekse Bergen is heel blij met deze geboorte. Door het verdwijnen van hun leefgebied en stroperij neemt de verspreiding van de chimpansee sterk af en hierdoor is de chimpansee een bedreigde diersoort. Beekse Bergen zet zich in voor het soortbehoud van chimpansees met behulp van Stichting Wildlife dat het Jane Goodall Instituut ondersteunt. Dit instituut beschermt chimpansees en andere mensapen door onder meer het opvangen van chimpansees, het inzetten van anti-stroperseenheden, het trainen van rangers, het geven van publieke voorlichting en onderwijs voor lokale gemeenschappen over het beschermen van bedreigde wilde dieren, en gemeenschapsprojecten voor duurzame landbouw.

 

Kom jij de kleine bewonderen?

Meer informatie over de chimpansee
 

chimpansee-geboren-safaripark-beekse-bergen.jpgfullscreen