Nieuws

Twee gevlekte hyena's geboren!

dinsdag 04 april 2017

Geboortes
Op safari

Safaripark Beekse Bergen is opnieuw blij verrast met een wel heel bijzondere geboorte. Gevlekte hyena Kaidi is in haar eigen gegraven hol bevallen van twee jongen. Moeder en haar pups maken het goed, al is de eerste periode altijd spannend omdat de jongen goed en zelfstandig moeten gaan drinken. Met de komst van deze twee jongen zijn er in totaal zeven gevlekte hyena's te bewonderen in Safaripark Beekse Bergen. Dit maakt het nu de op één na grootste groep van gevlekte hyena's in dierentuinen in heel Europa.

In het dierenrijk is de geboorte van deze twee gevlekte hyena's als interessant te beschouwen omdat vrouwelijke gevlekte hyena's heel afwijkende genitaliën hebben. Ze hebben namelijk geen vagina maar een pseudopenis waar het jong door geboren wordt. Deze mannelijke eigenschap komt door de enorme hoeveelheid testosteron die vrouwelijke gevlekte hyena's hebben. 

Vrouwtjes zijn de baas

Vader Ikoma verblijft ook in Safaripark Beekse Bergen maar hij houdt zich afzijdig van Kaidi en haar jongen: de dames zijn bij gevlekte hyena’s de baas! De vrouwtjes leven samen in een groep met en delen hun hol met verwante vrouwtjes en hun nakomelingen. De mannetjes zijn onderdanig en leven om de clan met vrouwtjes heen.  

Gevlekte hyena's

Met uitzondering van het regenwoud komen gevlekte hyena's in Afrika ten zuiden van de Sahara voor. De gevlekte hyena's jagen in de nacht op hun prooi, meestal in een groep. Een hyena alleen lukt het een prooi van ongeveer 150 kg te overmeesteren. Net als de meeste roofdieren pakken hyena’s ook wel eens een prooi af dat gevangen is door anderen.

Ontdek meer over de gevlekte hyena

Geboortes
Op safari
safaripark-geboren-hyena-pups.JPGfullscreen