Nieuws

Voor het eerst een okapi geboren in Beekse Bergen!

donderdag 26 juli 2018

Geboortes
Op safari

In Beekse Bergen is voor het eerst een okapi geboren. Na een draagtijd van zo'n 15 maanden is moeder Abeni bevallen van een jong. Beiden maken ze het goed. De kleine okapi is een vrouwtje en de dierverzorgers hebben haar Zaïre genoemd. De geboorte van deze okapi is ontzettend bijzonder, want okapi's komen zowel in de natuur als in dierenparken in Europa weinig voor. 

De pasgeboren okapi zal voorlopig nog in de kraamstal van Beekse Bergen blijven. Moeder Abeni heeft er een nest voor haar jong gemaakt. Het zal nog even duren voordat Zaïre haar nest zal verlaten en zelfstandig naar buiten zal gaan. Bezoekers van Beekse Bergen kunnen via een beeldscherm in het binnenverblijf wel alvast een kijkje nemen in de kraamstal, en zo de pasgeboren okapi op afstand alvast bewonderen.

Hieronder kun je de gehele bevalling bekijken. 

  
Zeldzame dieren
Okapi's komen in de natuur alleen voor in het oerwoud van het noorden van Congo. De dieren worden bedreigd in hun voortbestaan door het verdwijnen van leefgebied en stroperij. Stichting Wildlife steunt het Okapi Conservation Project al vele jaren. Ook in dierenparken zijn okapi's zeldzame bewoners. Er verblijven nu slechts 72 okapi's in dierenparken in heel Europa. 

Bosgiraffes
Okapi's worden ook wel bosgiraffes genoemd. Net als giraffen hebben okapi's een lange nek en staan ze hoog op hun poten. Toch zijn er ook verschillen. Op de poten en achterwerk hebben okapi's, net als een zebra's, witte strepen. Deze zijn bij ieder dier uniek en kun je vergelijken met een vingerafdruk.  

 

Alle info over okapi's

Kom jij de kleine bewonderen?
 

okapi-geboren-beekse-bergen.jpgfullscreen