Nieuws

Safaripark enige vrijgezellenverblijf in Europa voor kwetsbare apensoort

woensdag 07 oktober 2020

Persberichten
Op safari

Hilvarenbeek, 7 oktober 2020 – Safaripark Beekse Bergen beschikt sinds deze week over een heus vrijgezellenverblijf voor een bijzondere apensoort. Het wildlifepark is momenteel de enige dierentuin in Europa met alleen maar mannelijke L'hoëstmeerkatten.

De drie broers komen over uit Frankrijk en hebben in Hilvarenbeek hun nieuwe thuis gevonden. Met de komst van deze als 'kwetsbaar' bestempelde apensoort is Safaripark Beekse Bergen de tweede dierentuin in Nederland met L'hoëstmeerkatten.

Blauwe testikels 

Mannelijke en vrouwelijke L’hoëstmeerkatten, die voorkomen in bossen in onder meer Congo, Uganda en Rwanda, lijken erg op elkaar. Kenmerkend is het gezicht van deze apen: dat heeft een donkere kleur, maar met witte wangen en keel. Daarnaast hebben de mannetjes felblauwe testikels: hoe blauwer deze kleur, hoe dominanter het mannetje is. 

L’hoëstmeerkatten zijn echte gronddieren, maar gaan om te slapen wel de boom in. Slapen doet deze diersoort overigens zittend, terwijl ze zich vasthouden aan een tak of aan elkaar. 

Burgeroorlogen 

“Het gaat niet goed met deze apensoort in het wild. Er wordt op ze gejaagd vanwege het vlees, maar ze hebben ook te maken met burgeroorlogen en de landbouw. Daarom is er ook een fokprogramma voor de L’hoëstmeerkat en zijn we extra blij dat we deze drie broers hebben mogen verwelkomen”, zegt hoofd dierenverzorging Kris Jansen. 

“Ondanks de dominantie van de mannetjes, zijn de vrouwtjes in de groep de baas. De man wordt getolereerd en mag een paar jaar bij de groep blijven”, legt Jansen uit.  

Fokprogramma 

Omdat de vrouwtjes de baas zijn, is het een uitdaging om voor mannetjes een geschikte plek in het fokprogramma te vinden. Jansen: “Dat wij drie broers hebben mogen verwelkomen is uniek. Wij zijn hiermee momenteel de enige dierentuin in Europa met een zogenaamde 'bachelor group', een groep die geheel bestaat uit mannen, van L'hoëstmeerkatten."

Persberichten
Op safari