Nieuws

Safaripark Beekse Bergen verwelkomt vrouwelijke zwarte neushoorn Ebi

maandag 26 juli 2021

Persberichten
Op safari

Hilvarenbeek, 26 juli 2021 – Er is een nieuwe zwarte neushoorn in Safaripark Beekse Bergen. Vrouwtje Ebi is afkomstig uit een Tsjechische dierentuin en heeft haar intrek genomen in het nieuwe verblijf in het Hilvarenbeekse park. 

Eerder dit jaar verhuisde mannetje Hodari van Safari Resort Beekse Bergen naar een compleet nieuw verblijf in het Safaripark. Daar krijgt de zwarte neushoorn nu gezelschap van Ebi. Met de komst van het vrouwtje gaat Beekse Bergen een bijdrage leveren aan het managementprogramma van de zwarte neushoorn. 

“In het wild leven er nog maar weinig zwarte neushoorns, daarom is het managementprogramma ook zo belangrijk voor deze dieren. Uiteindelijk hopen we dat we over een tijd ook een jonge zwarte neushoorn op onze vlakte hebben lopen", zegt zoölogisch manager Martin van Hees. "Het verblijf van Ebi is helemaal nieuw voor haar, waardoor ze nog even zal moeten wennen aan haar omgeving. Daarvoor krijgt ze de komende periode alle tijd."

Mens grootste vijand 
De zwarte neushoorn is een ernstig bedreigde diersoort. In 1970 leefden er nog zo'n 65.000 zwarte neushoorns in het wild. Door stroperij kwamen er rond de eeuwwisseling nog maar zo'n 2.400 dieren in de natuur voor: een afname van 96 procent in dertig jaar tijd. Dankzij strengere wetten en betere bescherming gaat het aantal neushoorns in het wild langzaam weer omhoog. Momenteel leven er zo'n 5.500 in het wild. 

De mens is de grootste vijand van de zwarte neushoorn. Er wordt op zijn hoorn gejaagd door stropers, omdat die op de zwarte markt veel geld oplevert. De hoorn wordt gebruikt voor medicijnen, maar tegenwoordig wordt deze ook gezien als een soort statussymbool. 

Managementprogramma 
Ebi is in het kader van het Europese managementprogramma, ook wel bekend als 'fokprogramma', naar Beekse Bergen gekomen. In het park verblijven ook witte neushoorns. “Wij hebben een speciale band met neushoorns en zijn de coördinator van het Europese managementprogramma voor de witte neushoorn. Nu gaan we dus ook een bijdrage leveren aan het programma voor de zwarte neushoorns. Beide soorten neushoorns in ons park zijn onderdeel van een reservepopulatie, om zo het uitsterven van deze soorten te voorkomen", legt Van Hees uit. 

Het verschil tussen de twee soorten is niet te zien aan de kleur, maar vooral aan de mond. De zwarte neushoorn heeft, in tegenstelling tot de witte neushoorn, een puntige bovenlip waarmee hij takken en bladeren kan afgrazen. Hierdoor staat deze soort ook bekend als de puntlipneushoorn. De witte variant van deze tot de Big Five behorende diersoort heeft juist bredere lippen, zodat hij goed kan grazen. Daardoor wordt hij breedlipneushoorn genoemd.  

Stichting Wildlife 
Safaripark Beekse Bergen is verbonden aan Stichting Wildlife, een stichting die diverse natuurbeschermingsprojecten ondersteunt. De stichting zet zich in voor onder meer Save the Rhino en de Black Mamba Anti-Poaching Unit (APU). Beide projecten zetten zich in voor de bescherming van de zwarte neushoorns en hun leefgebied. 

De Black Mamba APU is een anti-stroper eenheid, die bijna alleen maar bestaat uit vrouwen. Zij richten zich voornamelijk op de bescherming van de neushoorn. Ook Save the Rhino beschermt de gebieden waar de zwarte neushoorn voorkomt, maar zorgt ook voor educatie en zet zich in om de vraag naar de neushoornhoorn te verkleinen. Dit doen zij onder meer door campagnes te voeren. 

Persberichten
Op safari