Hoorn als wapen

Zwarte paardantilope

Sterke wapens

Je kunt bij een zwarte paardantilope goed zien of het een mannetje of een vrouwtje is. Mannetjes zijn donkerder van kleur en hebben grotere horens. Deze horens kunnen wel anderhalve meter lang worden. Bij de vrouwtjes worden ze meestal niet langer dan 80 centimeter. Een zwarte paardantilope gebruikt zijn horens als een wapen tegen roofdieren. Leeuwen en hyena´s zullen dan ook niet zo snel een volwassen zwarte paardantilope aanvallen. Als mannetjes ruzie maken met elkaar gebruiken ze ook hun horens. Toch gebeurt het bijna nooit dat ze tijdens zo´n gevecht echt gewond raken.

Verstoppen maar!

Zwarte paardantilopen hebben één keer per jaar een paartijd. Die valt in de maanden mei tot en met juli. Het duurt daarna ongeveer negen maanden tot de jongen worden geboren. De geboortes vinden dan precies aan het einde van de regentijd plaats. En dat is handig, want er is dan veel hoog gras. Goed voor de moeder om te eten én goed voor de jongen om zich in te verstoppen.

Leuk om te weten

De eerste tien dagen na de geboorte blijft een kalf liggen op één plaats. Als het kalf zich niet beweegt, kan een roofdier hem ook niet vinden. De moeder gaat naar het jong toe om het te laten drinken. De jongen van zwarte paardantilopen worden daarom 'liggers' genoemd. 

Ontdek alle dieren