Hoorn als wapen

Alle informatie over de zwarte paardantilope

Wetenschappelijke naam: Hippotragus niger

De zwarte paardantilope

De zwarte paardantilope (Hippotragus niger), ook wel de sabelantilope, behoort tot de familie van de holhoornigen (Bovidae). Deze grote familie bestaat uit acht onderfamilies waaronder de onderfamilie van de paardantilopen (Hippotraginae) waar de zwarte paardantilope bij hoort

Het geslacht Hippotragus bevat drie soorten, namelijk:

 • Roanantilope (Hippotragus equinus)
 • Blauwbok (Hippotragus leucophaeus)
 • Zwarte paardantilope (Hippotragus niger)
  • Zwarte paardantilope (Hippotragus niger niger)
  • Reuzensabelantilope (Hippotragus niger variani)
  • Hippotragus kirkii
  • Hippotragus niger roosevelti

De zwarte paardantilope kent vier ondersoorten waarvan één ondersoort ernstig bedreigd wordt. Dat is de reuzensabelantilope (Hippotragus niger variani) in Angola.

Hoe ziet een zwarte paardantilope eruit?

Ze worden ook wel gezien als een van de mooiste antilopensoorten en dat is ook niet zo gek! Hij dankt zijn naam aan zijn kenmerkende lange hoorns op zijn kop. Deze gebruikt hij als een soort sabel (slag- en steekwapen) om zich te verdedigen tegen vijanden. Zo wordt hij ook wel sabelantilope genoemd. De hoorns bij het mannetje zijn bijna twee keer zo lang als de hoorns van het vrouwtje. Ze kunnen een lengte bereiken van maar liefst 81 tot 165 centimeter! 

Verder is de zwarte paardantilope robuust gebouwd met een dikke nek, rechtopstaande manen en stevige poten. Het mannetje heeft een zwarte vachtkleur en het vrouwtje is kastanjebruin van kleur. Op hun kop hebben ze een witte aftekening en ook hun buik is wit van kleur.

Ontmoet ze in het echt

In deze Safari Report wordt je meegenomen naar de zwarte paardantilopes van Safaripark Beekse Bergen. 

Hoeveel weegt een zwarte paardantilope?

De mannetjes zijn zwaarder en groter dan de vrouwtjes. De schouderhoogte ligt tussen de 116 en 142 centimeter en ze worden tussen de 220 en 240 kilo zwaar.

Bestel tickets

Ontdek alle dieren